változást!

A blog célja nem más mint, felhívni a figyelmet a jelenkori társadalom problémáira. Tisztelt látogató, termékek, szolgáltatások, nem a témához kapcsolódó weboldalak reklámozása még a kommentekben is TILOS, ellenkező esetben a komment törölve lesz.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Válság

2010.02.08. 20:14 | Lev90 | Szólj hozzá!

Jelenleg a gazdasági válság idejét éljük, sokak elvesztették a munkahelyüket, elvesztették a lízingelt autót, a jelzáloggal terhelt ingatlant. Sokan azt gondolják hogy, ez csak a véletlen vagy éppen a balszerencse, de ez nem így van.

A gazdasági recesszió (válság) a rendszer része. Gondoljatok bele, egy üzem nagy mennyiségben állítja elő termékeit a profit reményében, rengeteg felesleget termelve (ez a jelenség elsősorban a tartós fogyasztási cikkek piacán jelentkezik pl. gépjármű ipar, elektronika, de minden iparágban jelen van), mivel ezt a felesleget kereslet hiányában senki nem veszi meg (mivel már mindenki beszerezte akinek szüksége van rá vagy éppen azért mert megteheti magának)(ezt nevezik túl termelésnek), így ennek a terméknek a gyártása feleslegessé válik mivel, nem termel profitot, ennek következtében a vállalat el fogja bocsátani a terméket előállító munkásokat, növelve a munkanélküliséget és csökkentve a vásárlók fogyasztását( ha nincs munkád, akkor nincs elég pénzed vásárolni), ez még jobban növeli a felesleget, még több elbocsátást von maga után a profit vesztés elkerülés miatt és ez mégjobban visszaveti a vásárló erőt. Lényegében ez egy öngerjesztő folyamat amely beavatkozás nélkül a gazdaság összeomlásához vezet.(Ezt a példátképzeljétek el több százezres nagyság rendben)

Továbbá a válság lehetőséget teremt a nagyvállalatoknak a kissebb tönkrement vagy csőd szélén álló konkurens vállalatok felvásárlására, ezzel monopol helyzetet teremtve a piacon.

A beavatkozás lényegében annyit tesz hogy, az állam vagy más nagyobb "szervezet" óriási beruházásokba kezd, annak érdekében hogy munkahelyeket teremtsenek pl. hadipar fejlesztése, infrastruktura fejlesztés(autópályák stb.) ezzel profithoz juttatva a nagy vállalatokat, ösztönözve őket a munkahely teremtésre, és ez magával vonja a fogyasztók vásárlóerejének növekedését, amely a kereslet növekedésével jár.

A másik módja a gazdaság élénkítésének az ha egy katonailag erős nemzet pl. USA háborút kezdeményez egy gyengébb nemzettel pl. Irak, Affganisztán, ezzel növelve a hadipar profitját, növelve a hadipari és katonai "dolgozók" számát és ezzel növelve a vásárlóerőt és a keresletet. Majd a letarolt ország újjáépítésével, szintén munkahelyeket teremt és élénkíti a gazdaságot.

A gazdasági stabilizáció után ismét jön a gazdasági növekedés amely egy idő után, a profit miatt ismét válságba taszítja a gazdaságot.

Csak a 100 év alatt több nagyobb válságot kellett az emberiségnek megélnie: 1929-nagy gazdasági világválságként vált ismerté, a 70-es évek nagy olaj válsága, és a mostani.

Nyilvánvalóan látható hogy ez egy egyfolytában ismétlédő, ciklikus folyamat, minden növekedést visszaesés követ. Ez a rendszer sajátossága, ezen "jelenség" miatt vannak háborúk, tömegmészárlások, éhinség.

Ezek után nyugodtan kijelenthetjük hogy, a mostani rendszer egy nem működőképes rendszer, valami más irányvonalat kell választanunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozast.blog.hu/api/trackback/id/tr351740331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása