változást!

A blog célja nem más mint, felhívni a figyelmet a jelenkori társadalom problémáira. Tisztelt látogató, termékek, szolgáltatások, nem a témához kapcsolódó weboldalak reklámozása még a kommentekben is TILOS, ellenkező esetben a komment törölve lesz.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Törvényetelenség kontra társadalmi érdek

2010.02.23. 22:36 | Lev90 | Szólj hozzá!

Ebben a posztban a polgári engedetlenségről osztok meg veletek néhány gondolatot.

A polgári engedetleség:
Erőszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való együttműködés valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom közérdekű tevékenységének megváltoztatása vagy annak javítása. forrrás:wikipédia)

Ez az én értelmezésem szerint annyit jelent, hogy ha egy kormány vagy vezető réteg intézkedései sértik a többség vagy egy jelentős létszámú csoport/közösség érdekeit, akkor a többségnek joga van, (sőt szerintem kötelessége) cselekedni az intézkedések eltőrlése és/vagy módosítása érdekében, még ha ez a cselekedet törvénytelen ezközök használatát is jelenti. Pl: nem engedélyezett tüntetések, kissebb kihágások, bírságok, közpénzek be nem fizetése, adófizetés megtagadása.

Mielött bárki ilyen fajta megmozdulást szervezne, támogatna vagy részt kívánna venni benne, előtte tájékozódjon az esetleges következményeiről, pl: közpénzek behajtása, bírósági eljárások, börtönbüntetés stb. Erről az esetleges következményekről minden résztvevőt tájékoztatni kell.

Most néhány jelentősebb, múltbéli ügy a polgári engedtlenséggel kapcsolatban.
Az egyik legnagyobb jelentőségű ilyen "akció" amerikában történt. A vietnámi háború idején amerikai fiatalok ezrei tagadták meg a katonai szolgálatot, elégették a behívóikat, ezzel kijelentve hogy, nem kívánnak részt venni a háborúban.

Hasonló akció volt a "bostoni teadélután" néven elhíresült megmozdulás is, mely során az amerikai telepesek a bostoni kikötőben a vízbe dobálták az angol kereskedő hajók rakományát, ezzel tiltakozva az angol kereskedelmi vállalatok monopol helyzete ellen.

Az amerikai függetlenségi háborúhoz is polgári engedetlenségek sora vezetett, úgy mint kereskedelmi bojkottok stb.

Hasonlóak a sztrájkok, felvonulások is.

Napjaink polgári engedetlenségei:

Magyarországon sokan most biztos a sztrájkokra gondolnak mint polgári engedetlenség, egy bizonyos szinten ez is polgári engetlenség, a különbség csak annyi hogy, ez esetben törvényes lehetőségük van a munka beszüntetésére, ez a megoldás csak közlekedési vállalatoknál, egészségügyi és oktatási intézményeknél és egyébb a mindennapi élethez kapcsolódó szervezeteknél működik, mert ha egy gyártócégnél a munkások sztrájkolnának akkor egyszerüén a vállalat elbocsátaná őket és felvenne újjakat. Az eféle megmozdulásoknak csak akkor lenne hatása ha, a gyártó termelő vállatoknak jelentős hányadában a munkások egyszerre fügesztenék fel, szüntetnék be a munkát, ilyen színtű sztrájkra az ipari forradalom óta nem volt példa. Ilyenkor a gazdaság olyannira meggyengülne hogy, az állam rákényszerülne a beavatkozásra és hatalmas embertömeget tekintve kénytelen lenne a munkások javára dönteni.

Szerintem napjaink legnagyobb, globális méretű polgári engedtlenségi "mozgalma" a különböző file cserélő programok(DC, torrent) használata, amelyek eredetileg az információ gyors és könnyű megosztásáért lettek létrehozva, a felhaználók azonban rájöttek hogy, illegális tevékenységre is lehet használni (jogdíjjas zenék, filmek, könyvek, programok ingyenes megosztása, ingyenes megszerzése, röviden a szerzői jogok megsértése). Ezen programok egyre jobban terjednek, közel olyan sebességgel ahogy a szélessávú internet. Egyre több és több torrent oldalt hoznak létre, a jogi úton történő megakadájozása lehetetlen mivel, oly nagy mértékben elterjedtek ezek az oldalak és programok hogy, csak az összes felhasználó elkapásával lehetne megállítani.
Az sem megoldás ha közvetlenül a szervereket kapcsolják le. A közelmúltban leállították a világ legnagyobb torrent oldalát a svédthepiratebay.org , mely a razziát követő egy héten belül ismét teljes kapacitással üzemelt, valamint óriási közösségi összefogást eredményezett, megalakult a svéd kalóz párt, és felhívta a közvélemény figyelmét a torrent oldalakra. A torrent oldalak többsége nonprofit alapon működik (ezt úgy értem hogy a felhasználóktól nem szednek tagdijjat, nem kell fizetni a letöltésért)

Ezek a példák azt mutatják hogy, ha az emberek egy jelentős csoportja összefog akkor szinte bármit elérhet, akár törvényes akár törvénytelen úton kell azt véghez vinniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozast.blog.hu/api/trackback/id/tr171785471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása