változást!

A blog célja nem más mint, felhívni a figyelmet a jelenkori társadalom problémáira. Tisztelt látogató, termékek, szolgáltatások, nem a témához kapcsolódó weboldalak reklámozása még a kommentekben is TILOS, ellenkező esetben a komment törölve lesz.

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Friss topikok

Razzia.

2010.06.17. 12:12 | Lev90 | Szólj hozzá!

Tegnap 2010. 06. 16. a magyar rendörség lefoglat több seed szervert, ezzel leállított több magyar torrent oldalt. Több információt www.hwsw.hu/hirek/44765/torrent-bittorent-szerver-lefoglalas-ncore-asva-info-warez.html találsz.

Szerintem ez nem más mint egyszerü támadás a torrent oldalak ellen, a razziát csak a kiadók és forgalmazók nyomására indították.

eladó!

2010.06.16. 14:17 | Lev90 | Szólj hozzá!

Szerintem ez az álltalam kreált kép mindent elmond kicsiny országunk jelenlegi helyzetéről:

Törvényetelenség kontra társadalmi érdek

2010.02.23. 22:36 | Lev90 | Szólj hozzá!

Ebben a posztban a polgári engedetlenségről osztok meg veletek néhány gondolatot.

A polgári engedetleség:
Erőszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való együttműködés valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom közérdekű tevékenységének megváltoztatása vagy annak javítása. forrrás:wikipédia)

Ez az én értelmezésem szerint annyit jelent, hogy ha egy kormány vagy vezető réteg intézkedései sértik a többség vagy egy jelentős létszámú csoport/közösség érdekeit, akkor a többségnek joga van, (sőt szerintem kötelessége) cselekedni az intézkedések eltőrlése és/vagy módosítása érdekében, még ha ez a cselekedet törvénytelen ezközök használatát is jelenti. Pl: nem engedélyezett tüntetések, kissebb kihágások, bírságok, közpénzek be nem fizetése, adófizetés megtagadása.

Mielött bárki ilyen fajta megmozdulást szervezne, támogatna vagy részt kívánna venni benne, előtte tájékozódjon az esetleges következményeiről, pl: közpénzek behajtása, bírósági eljárások, börtönbüntetés stb. Erről az esetleges következményekről minden résztvevőt tájékoztatni kell.

Most néhány jelentősebb, múltbéli ügy a polgári engedtlenséggel kapcsolatban.
Az egyik legnagyobb jelentőségű ilyen "akció" amerikában történt. A vietnámi háború idején amerikai fiatalok ezrei tagadták meg a katonai szolgálatot, elégették a behívóikat, ezzel kijelentve hogy, nem kívánnak részt venni a háborúban.

Hasonló akció volt a "bostoni teadélután" néven elhíresült megmozdulás is, mely során az amerikai telepesek a bostoni kikötőben a vízbe dobálták az angol kereskedő hajók rakományát, ezzel tiltakozva az angol kereskedelmi vállalatok monopol helyzete ellen.

Az amerikai függetlenségi háborúhoz is polgári engedetlenségek sora vezetett, úgy mint kereskedelmi bojkottok stb.

Hasonlóak a sztrájkok, felvonulások is.

Napjaink polgári engedetlenségei:

Magyarországon sokan most biztos a sztrájkokra gondolnak mint polgári engedetlenség, egy bizonyos szinten ez is polgári engetlenség, a különbség csak annyi hogy, ez esetben törvényes lehetőségük van a munka beszüntetésére, ez a megoldás csak közlekedési vállalatoknál, egészségügyi és oktatási intézményeknél és egyébb a mindennapi élethez kapcsolódó szervezeteknél működik, mert ha egy gyártócégnél a munkások sztrájkolnának akkor egyszerüén a vállalat elbocsátaná őket és felvenne újjakat. Az eféle megmozdulásoknak csak akkor lenne hatása ha, a gyártó termelő vállatoknak jelentős hányadában a munkások egyszerre fügesztenék fel, szüntetnék be a munkát, ilyen színtű sztrájkra az ipari forradalom óta nem volt példa. Ilyenkor a gazdaság olyannira meggyengülne hogy, az állam rákényszerülne a beavatkozásra és hatalmas embertömeget tekintve kénytelen lenne a munkások javára dönteni.

Szerintem napjaink legnagyobb, globális méretű polgári engedtlenségi "mozgalma" a különböző file cserélő programok(DC, torrent) használata, amelyek eredetileg az információ gyors és könnyű megosztásáért lettek létrehozva, a felhaználók azonban rájöttek hogy, illegális tevékenységre is lehet használni (jogdíjjas zenék, filmek, könyvek, programok ingyenes megosztása, ingyenes megszerzése, röviden a szerzői jogok megsértése). Ezen programok egyre jobban terjednek, közel olyan sebességgel ahogy a szélessávú internet. Egyre több és több torrent oldalt hoznak létre, a jogi úton történő megakadájozása lehetetlen mivel, oly nagy mértékben elterjedtek ezek az oldalak és programok hogy, csak az összes felhasználó elkapásával lehetne megállítani.
Az sem megoldás ha közvetlenül a szervereket kapcsolják le. A közelmúltban leállították a világ legnagyobb torrent oldalát a svédthepiratebay.org , mely a razziát követő egy héten belül ismét teljes kapacitással üzemelt, valamint óriási közösségi összefogást eredményezett, megalakult a svéd kalóz párt, és felhívta a közvélemény figyelmét a torrent oldalakra. A torrent oldalak többsége nonprofit alapon működik (ezt úgy értem hogy a felhasználóktól nem szednek tagdijjat, nem kell fizetni a letöltésért)

Ezek a példák azt mutatják hogy, ha az emberek egy jelentős csoportja összefog akkor szinte bármit elérhet, akár törvényes akár törvénytelen úton kell azt véghez vinniük.

Kiút...

2010.02.10. 16:46 | Lev90 | Szólj hozzá!

Igazából a cím megfogamalmazása nem tükrözi a poszt tényleges mondanivalóját. Az új irányzat inkább találóbb.

Jelenlegi társadalmunknak számos problémája, hibája van. Kezdve a társadalmi egyenlőtlenséggel, a bűnözéssel, környezetszennyezéssel, háborúkkal. Ezek a problémák magábol a monetáris társadalmi rendszerből fakadnak. Minden a pénz és a profit megszerzése, megtartása következményeként jelent meg.

Az egyetlen megoldás az ha alapjaiban alakítjuk át a társadalmi rendszerünket.

A most leírt, felvázolt új irányzat, nem az én agyszüleményem. Ez a Jacque Fresco és Roxanne Meadows álltal felvázolt Vénusz projekt és Zeitgeist mozgalom, melyben egy pénz és profit nélkül működő, technikailag magasan fejlett, globális emberi társadalmat állmodtak meg. Ebben a társadalomban minden egyes ember egyenlően hozzájuthat a javakhoz, szolgáltatásokhoz pénz vagy ellenszolgáltatás nélkül, nem lennének háborúk, bűnözés, felesleges energia és erőforrás pazarlás, társadalmi rétegződés.Ez az úgynevezett erőforrás alapú társadalom. Ebben a társadalomban a hibákat nem a "tünetek" kezelésével, a hiba elrejtésével orvosolnák (jelenleg a probláink nagy részét így kezelik), hanem a problémát okának megszüntetésével kezelnének.

Ezeken a weboldalakon részletesebb infót szerezhettek a Vénusz projektel és a Zeitgeist mozgalommal kapcsolatban:

www.thevenusproject.com

www.thezeitgeistmovement.com

www.zeitgeisthungary.com (ez a zeitgeist mozgalom regionális, magyar oldala)

Én elolvastam a nonprofit kiadványokat és megnéztem a nonprofit célu filmeket a témával kapcsolatban, amit ott olvastam, láttam az nem egy tökéletes társadalom terve, de jelentősen jobb, fentarthatóbb, élhetőbb, civilizáltabb társadalom mint a jelenlegi. Úgy gondolom hogy, a jelenlegi helyzetnél rosszabb már csak a globális méretű katonai diktatúra, vagy a nukleáris háború lehet.

Megjegyezném hogy, még a vénusz proljek megalkotója szerint sem létezik tökéletes társadalom. Ez szerintem is így van, mivel problémák, nehézségek mindig is voltak, vannak és lesznek is, csak az nem mindegy hogy, hogyan állunk a problémához, közönnyel, megvetéssel, nemtörődömséggel nézünk az elénk gördülő akadájokra, vagy lehetőségnek fogjuk fel őket.

 

Válság

2010.02.08. 20:14 | Lev90 | Szólj hozzá!

Jelenleg a gazdasági válság idejét éljük, sokak elvesztették a munkahelyüket, elvesztették a lízingelt autót, a jelzáloggal terhelt ingatlant. Sokan azt gondolják hogy, ez csak a véletlen vagy éppen a balszerencse, de ez nem így van.

A gazdasági recesszió (válság) a rendszer része. Gondoljatok bele, egy üzem nagy mennyiségben állítja elő termékeit a profit reményében, rengeteg felesleget termelve (ez a jelenség elsősorban a tartós fogyasztási cikkek piacán jelentkezik pl. gépjármű ipar, elektronika, de minden iparágban jelen van), mivel ezt a felesleget kereslet hiányában senki nem veszi meg (mivel már mindenki beszerezte akinek szüksége van rá vagy éppen azért mert megteheti magának)(ezt nevezik túl termelésnek), így ennek a terméknek a gyártása feleslegessé válik mivel, nem termel profitot, ennek következtében a vállalat el fogja bocsátani a terméket előállító munkásokat, növelve a munkanélküliséget és csökkentve a vásárlók fogyasztását( ha nincs munkád, akkor nincs elég pénzed vásárolni), ez még jobban növeli a felesleget, még több elbocsátást von maga után a profit vesztés elkerülés miatt és ez mégjobban visszaveti a vásárló erőt. Lényegében ez egy öngerjesztő folyamat amely beavatkozás nélkül a gazdaság összeomlásához vezet.(Ezt a példátképzeljétek el több százezres nagyság rendben)

Továbbá a válság lehetőséget teremt a nagyvállalatoknak a kissebb tönkrement vagy csőd szélén álló konkurens vállalatok felvásárlására, ezzel monopol helyzetet teremtve a piacon.

A beavatkozás lényegében annyit tesz hogy, az állam vagy más nagyobb "szervezet" óriási beruházásokba kezd, annak érdekében hogy munkahelyeket teremtsenek pl. hadipar fejlesztése, infrastruktura fejlesztés(autópályák stb.) ezzel profithoz juttatva a nagy vállalatokat, ösztönözve őket a munkahely teremtésre, és ez magával vonja a fogyasztók vásárlóerejének növekedését, amely a kereslet növekedésével jár.

A másik módja a gazdaság élénkítésének az ha egy katonailag erős nemzet pl. USA háborút kezdeményez egy gyengébb nemzettel pl. Irak, Affganisztán, ezzel növelve a hadipar profitját, növelve a hadipari és katonai "dolgozók" számát és ezzel növelve a vásárlóerőt és a keresletet. Majd a letarolt ország újjáépítésével, szintén munkahelyeket teremt és élénkíti a gazdaságot.

A gazdasági stabilizáció után ismét jön a gazdasági növekedés amely egy idő után, a profit miatt ismét válságba taszítja a gazdaságot.

Csak a 100 év alatt több nagyobb válságot kellett az emberiségnek megélnie: 1929-nagy gazdasági világválságként vált ismerté, a 70-es évek nagy olaj válsága, és a mostani.

Nyilvánvalóan látható hogy ez egy egyfolytában ismétlédő, ciklikus folyamat, minden növekedést visszaesés követ. Ez a rendszer sajátossága, ezen "jelenség" miatt vannak háborúk, tömegmészárlások, éhinség.

Ezek után nyugodtan kijelenthetjük hogy, a mostani rendszer egy nem működőképes rendszer, valami más irányvonalat kell választanunk.

Létrejöttem! de vajon miért is?

2010.02.07. 21:37 | Lev90 | Szólj hozzá!

Mint a címből is kiderül, ez a blog nem egy boldogtalan, megnemértett gyermek lelkifájdalmait taglalja, hanem egy globális, emberiséget érintő problémát kíván a látogató elé tárni.

Kezdve a globális felmelegedéstől, a hatalmas munkanélküliségen és társdalmi egyenlőtlenségen át, a háborúkig, minden egyetlen dologra vezethető vissza. Lényegében a legnagyobb probléma az hogy, egy alapjaiban rossz és beteg társadalomban élünk. MInden a "modern" pénz és profit központú társadalom következménye.

Ebben a blogban megpróbálom fehívni a figyelmet erre a problémára.